Arkitektur HJEMME HOS NOGEN (VISITING HOMES) INTERIØR KIDS RUM OG INDRETNING UDENDØRS VÆRD AT BESØGE

Hjemme hos Hammershøi

Kom tæt på en stil og æstetik, der har fået stor betydning for dansk boligindretning, arkitektur, kunst og instagrammere på den spændende særudstilling med Vilhelm Hammershøi på Ordrupgaard. Her kan du komme hjem til Hammershøi – så dagens blogindlæg er en ganske anderledes boligreportage. Men ikke nok med det, lige om lidt åbner Ordrupgaard en Kunstlegeplads, og så har de arkitektur i verdensklasse. Hele tre ting i de naturskønne omgivelser nord for København. Jeg var der for nylig og kan kun sige, at det for mig har været en overset perle.

 

– Vilhelm Hammershøi –

Udstillingen ‘Hjemme hos Hammershøi‘ har været der et stykke tid. Du kender sikkert nogle af hans billeder med de grå følsomme nuancer, der skaber interiør, rum og lysindfald – med og uden menneskefigurer. Personligt huskede jeg ham mest for billederne med de ‘tomme’ rum en suite, de åbne døre og oplevelse af stilhed. Ligeså hans kones rygvendte positur, en introvert skikkelse blandt sparsomt interiør. Jeg blev dog ret betaget af, hvordan han i nogle billeder udelader alt for ‘bare’ at skildre lyset og forvandle det til noget konkret. Noget som går igen i mange af hans billeder både med og uden møbler. Det er for mig ret så poetisk og mindfull – en reminder om nærvær.

Hjemme hos Hammershøi

Jeg kan kun anbefale dig at se hans malerier live, og ikke mindst i de rammer, som Ordrupgaard har skabt for udstillingen. Man kommer virkelig indenfor i hans verden, hans hjem på Strandgade 30 på Christianshavn – lejligheden som jo er gennemgående motiv i hans malerier, og var hans endeløse inspirationskilde.

Udstillingen markerer 100-året for Hammershøis død
og er en hyldelst til hans storhedstid i Strandgade.

Museet har selvfølgelig også sin faste samling med kunst fra det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede. Den rummer en af Nordeuropas finseste samlinger af fransk kunst med navne som Monet, Renoir, Matisse, Gauguin, Cézanne, Degas, og en fornem samling værker af Hammershøi, L.A. Ring og flere guldaldermalere.

 

– Gør som Hammershøi med din smartphone –

For jer boliginteresserede, som jo læser denne blog og muligvis følger instagrammere, der skaber stemningsfulde og minimalistiske billeder, vil I sikkert kunne genkende en tråd tilbage til den asketiske Hammershøi-stil. Det gør udstillingen ret nutidig. Der er også nogle insta’er, der fotograferer deres hjem dagligt – de har også et Hammershøi-dna med det igen og igen skildrede, som de lever ud i vores århundrede, men udgangspunktet er nok ikke den ensomhed og tomhed, som Hammershøi havde.

Man har også mulighed for selv at lege Hammershøi
og tage en selfie i de døråbningerne, som Ordrupgaard har sat op,
samt i rummet med lysindfald.
Ret godt tænkt.
Se lige mig her fanget af Anya Jensen from Anya in Copenhagen.

Hjemme hos Hammershøi

Derudover har SMK lanceret en foto-konkurrence, der inviterer dig til at skyde gråtonede, stemningsfulde interiør-billeder inspireret af Hammershøis æstetik. Du deler dit foto på instagram og tagger det #‎smkchasingsilence‬, så deltager du automatisk i konkurrencen om en udgave af SMK’s Hammershøi-bog. Hver den første i måneden kåres en ny vinder. Læs mere her

 

– Kunstlegeplads –

Den 26. maj 2016 indvies det første værk på på Ordrupgaards Kunstlegeplads under åben himmel. Det er Olafur Eliassons skulptur ‘Vær i vejret’, en skulptur der indhyller sine omgivelser i tåge, hver gang vinden ændrer retning. Den er den første ud af flere værker lavet specielt til Ordrupgaards område til fri leg. Kunstlegepladsens værker er skabt af danske og internationale kunstnere, som løbende vil blive stillet op over de næste tre år. Alle inviterer de til leg og sanseoplevelser. Der er fri adgang til parken på Ordrupgaard. Når ‘Vær i vejret’ indvies den 26. maj, vil der være stor havefest, hvor alle er velkomne!

Netop den frie leg er vigtig og har positiv effekt helt ind i voksenlivet, forklarer Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark:

”I legen udfordrer vi os selv. Vi udforsker, sanser, handler og oplever vigtige aspekter af det at være et menneske. Gennem leg udvikler barnet grundlæggende forudsætninger for at kunne være en kompetent og aktiv deltager i samfundet, og med Kunstlegepladsens værker ønsker Ordrupgaard at understøtte denne udvikling, samtidig med, at vi skaber en platform, hvor børn og voksne i et legende univers deler kunstoplevelser i den frie natur.”

 

Hjemme hos Hammershøi
Visualisering: Studio Olafur Eliasson, 2016

– Zaha Hadid –

En del af oplevelsen på Ordrupgaard er den skulpturelle tilbygning af den for nyligt afdøde stjernearkitekt Zaha Hadid. Den er på i alt 1.150 kvm og rummer syv udstillingsrum foruden foyer med museumsbutik, café og en foredragssal. Tilbygningen markerer sig som en selvstændig form, der er tilføjet den gamle klassicistiske bygning tegnet af arkitekt Gotfred Tvede. At Zaha Hadid arbejdede sig frem til tilbygningens arkitektoniske form ved at afkode og fortolke omgivelserne, opleves bla. når man ser himlen og træerne spejle sig glaspartierne, at gulvet skråner (man går op eller ned af bakke på samme måde, som man gør i den omkringliggende natur), samt at bygningen ved indgangspartiet ligger kamufleret ind i en stor bakke, hvorimod caféen nærmeste hænger frit i det kuperede terræn.

 

Hjemme hos Hammershøi

Hjemme hos Hammershøi

Hjemme hos Hammershøi

 

– Finn Juhls hus –

Der er faktisk en fjerde ting, som Ordrupgaard giver dig med, det er Finn Juhls hus, der ligger lige ved siden af. Han boede i det frem til sin død i 1989, og er du interesseret i møbelklassikere og Finn Juhl, er hans hus et skoleeksempel på, hvad han står for som arkitekt og møbeldesigner. Du kan se mange af hans håndforarbejdede snedkermøbler, som blev udført af snedkermester Niels Vodder. De står blandt hans samling af modernistisk kunst og kunsthåndværk. Sammen med lyset og de farvede lofter skaber det en hel unik oplevelse. Huset er et tidligt eksempel på et hus med en åben grundplan med et karakteristisk udsyn mellem rummene. Her står tiden også stille som i Hammershøis billeder, men på en lidt anden måde, her er ingen lukkede døre og melankoli.

Hjemme hos Hammershøi

Hjemme hos Hammershøi

Se evt. mere her

Alt i alt kan timer og måske ligefrem en dag på Ordrupgaard tilfredsstille
interessen for både kunst, arkitektur, design, leg og/eller afslapning.

Hjemme hos Hammershøi
Artikel
Hjemme hos Hammershøi
Beskrivelse
Kom tæt på en stil og æstetik, der har fået stor betydning for dansk boligindretning, arkitektur, kunst og instagrammere på den spændende særudstilling med Vilhelm Hammershø
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply