Ceramics

Porcelain Since 1818

En onsdag for et par uger siden stod jeg ganske tidligt op og drog i lufthavnen. Her mødtes jeg med min kollega og ven Allan fra bloggen Bungalow5. Allan og jeg og et par andre vældig søde danske bloggere, skulle mødes med nogle andre vældig søde svenske og norske bloggere i Frankrig, og her skulle vi i selskab med Pillivuyt besøge Pillivuyts fabrik (se her skal jeg faktisk skrive at indlægget er sponsoreret, sådan er lovgivningen, men jeg har valgt ikke at skrive det øverst for jeg har ikke modtaget penge eller produkter eller noget som helst for dette skriv. Jeg blev inviteret med til Frankrig af Pillivuyt fordi det gamle firma fylder 200 år lige om lidt).

Pillivuyts fabrik

Okay så langt så godt. Vi havde en fantastisk tur, med højt humør, smukke seværdigheder, fantastisk selskab og udsøgte vin- og madoplevelser. Det er dog ikke det som indlægget her skal handle om! Jeg vil allerhelst fortælle lidt om Pillivuyt og mit uforglemmelige besøg på den 200 år gamle fabrik, som ligger i den lille by Mehunsur-Yèvre, 250 km syd for Paris

Traditioner


I 200 år har Pillivuyt produceret porcelæn i en enestående kvalitet. I starten af 1900-tallet inddrog Pillivuyt den franske kokkestand i produktudviklingen og lod dem designe deres helt egne produktlinjer. Det skabte et stærkt bånd mellem kokkene og Pillivuyt og det er bevaret i dag. Det er i virkeligheden drønsmart tænkt, at lade forbrugeren påvirke produktudviklingen i en sådan grad, og jeg tænker, at det må være en af de vigtige grundsten for, at Pillivuyt snart kan fejre sin 200 års fødselsdag.

Vi blev mødt på fabrikken med en kop kaffe og en snak om Pillivuyts interessante historie, og så fik vi rundtur på fabrikken af en veltalende franskmand (dejligt at møde franskmænd som faktisk kan gøre sig forståelig på engelsk). Vores guide er vant til at vise journalister rundt på fabrikken, men en flok bloggere/instagrammere og stylister havde han ikke prøvet før – jeg tror, at han vel tænkte, at journalister og bloggere kan skæres over en kam, men der tog han fejl! Jeg lyver ikke når jeg siger, at han fik sig noget af en oplevelse. Vi var nemlig en utrolig visuel og æstetisk lille flok, og ja vi var faktisk lige så svære at styre som en flok børnehavebørn i BonBon land. I det øjeblik vi trådte ind på det første værksted var vi solgte. Her støbte man forme til Pillivuyts porcelæn og der er altså noget magisk ved rå og upolerede forme og synet af slidte hænder der arbejder og finpudser. Vi havde svært ved at holde fokus på vores guide, øjnene vandrede efterfulgt af benene, og der blev fotograferet på livet løs.

Fabrikken er på mange måde en tidslomme. Den er slidt, men yderst funktionel og bærer præg af sine mange år i fuld funktion. Her er den stolte håndværksproduktion gået i arv gennem mange generationer og fabrikken beskæftiger en stor del af byen. Her arbejder omkring 300 mennesker og de arbejder i holdskift. Der produceres omkring 22.500 stykker porcelæn i døgnet (hvis jeg husker korrekt).

Vi fandt et skatkammer allerede ved vores første stop på fabrikken. Et af de tilstødende rum i formgivnings-workshoppen var fyldt fra gulv til loft med masser af smukt uglaseret porclæn. På gamle smukke træreoler stod stabler af skårede tallerkener, låg, figurer, kander, forme og kopper på rad og række. Et 200 år gammelt porcelænsarkiv indhyllet i historie og spindelvæv, som drog hjertesuk fra os alle – Det var ren poesi!

Teknologi, kvalitet og garanti

Pillivuyt er et højkvalitets produkt og derfor ydes der også helt op til livsgaranti på alle produkter. Desuden er der en masse teknologi forbundet med produktionen som gør, at Pillivuyts ildfaste fade faktisk kan gå fra -30g til +350g, dvs. at man kan bringe fadet fra fryseren og direkte på grillen eller i ovnen uden det smadre. Og hvis vi lige bliver ved teknologien, så har Pillivuyt en smuk serie gryder i porcelæn ‘ULYSSES’ som kan bruges på alle komfurer også induktion.

Det er svært at forestille sig, når man går rundt på fabrikken, der emmer af at være meget gammel, at virksomheden er så up-to-date med hvad der rør sig både teknologisk og fashion-wise, men de er altså helt med, og måske endda en af de førende på det punkt.

Her kommer flere stemningsbilleder fra produktionen

Photo: Malene Marie Møller and Pillivuyt

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply