Denne uge har jeg, som du nok har opdaget, overdraget min blog til designstuderende. Jeg giver dem muligheden for fortælle os om deres afgangsprojekt, forløb, process og bedst af alt – Vi får lov at se deres design.
I dag er det Gitte Lægård Brødbæk, der fortæller om sit design – Et design, som rørte mig en del, og som jeg ser, så stort behov for. Læs læs læs – og se lige filmen, den er lang, men tag bare en bid af den, den er så hyggelig!
Jeg hedder Gitte Lægård og er cand. design i tekstil design og specialiseret i arbejdet med tekstil og illustration. Jeg arbejder i krydsfeltet mellem de analoge tekstil metoder og det digitale medie. Mit mål er at udfordre printmediet på diverse overflader, og skabe visuelle udtryk, der vækker forundring og samtaler gennem mønstring, illustration og farver.
Til mit afgangsprojekt har jeg udviklet et sæt af samtalekort, som skaber samtaler kvinder imellem på tværs af generationer. Produktet hedder Dialog og indeholder 15 illustrationer, som på finurlig og smuk vis kombinerer emnerne mode, mad, rejser, håndværk og elektronik gennem de sidste 70 år. Lige fra da mormor røg cerutter, til mor gik i jernbanefløjl og til datterens besøg på sushirestaurant.
Som tekstildesigner arbejder jeg gennem printmediet med at skabe sanselige og illustrative udtryk, hvor håndværket er i fokus. Min inspiration har jeg altid fået fra ældre mennesker og deres historier. Det være sig blandt andet min mormor og hendes sweatre og en fremmed mands støvede hjem fyldt med kukure, som blev omsat til en gulvtæppekollektion. Sidste år valgte jeg at starte som besøgsven, da jeg savnede mere kontakt med ældre mennesker i hverdagen.
Gennem mine møder med ældre mennesker, kan jeg se, at der er en tendens til, at samtalen mest går en vej. Det er min erfaring fra mine samtaler med ældre, at ofte ender det med, at det mest er den ældre, der taler og mig, der lytter eller omvendt. Det kan være svært at finde emner, vi kan tale lige meget om. Det er en skam, fordi jeg tror på, at vi kan lære så meget af hinanden på tværs af generationer.
I videoen herunder kan du se, hvordan DIALOG fungerer. En samtale mellem 3 generationer.
Filmen er redigeret af kommunikationsdesigner Søren Norge Lauridsen
I en verden, hvor folk har nok i sig selv, er der behov for et produkt som Dialog. Det er et sjovt og indsigtsfuld indslag ved kaffebordet i hjemmet til familiære stunder, men Dialog fungerer også som samtaleåbner i situationer, hvor folk ikke kender hinanden så godt. Til sidstnævnte kunne det være i en besøgsven kontekst. Derudover forestiller jeg mig fx en form for samtalesalon for unge og ældre, hvor en masse borde vil være fint klædt op med kniplingsduge, kaffekopper og lidt sødt til ganen. Uanset hvilken kontekst dialog anvendes i, kan alle aldre på lige fod bringe deres personlige erindringer, erfaringer og samtid i spil. Kortene indeholder ingen ord, fordi man selv skal danne sine associationer og selv sætte ord på billederne.
Den Gamle By i Aarhus har en 70’er lejlighed, og den er et kæmpe hit. Den rummer en masse eksempler på, hvordan livet så ud for 40 år siden. Jeg har besøgt lejligheden sammen med min fokusgruppe for at finde frem til emner, som vi på tværs af generationer har en fælles interesse for og lyst til at tale om. Kortene rummer både nye og gamle elementer, som alle generationer kan relatere til og derved udveksle erfaringer, erindringer og værdier.
Næste skridt med projektet er, at finde en producent. Desuden vil jeg gerne designe kort målrettet mændene. Hvis du har lyst er du velkommen til at kigge forbi: gittelaegaard.com
Her kan du se alle 15 kort.
No Comments