Blog TAKE OVER

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

I uge 26 har jeg stillet min blog til rådighed for danske designstuderende. Jeg håber du vil tage godt i mod dem. I dag kan du møde Rikke Liva Marienhof Hyllested, som netop er blevet færdig som smykkeformgiver – Her kan du se hendes afgangsprojekt og læse om forløbet. 

Efter tre år, et barn, et hav af modeller i besynderlige materialer, en masse portvin, mange søvnløse nætter, bunker af marokkansk appelsinkage og et afgangsprojekt senere kan jeg nu pryde mig med titlen som smykkeformgiver.

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

 

I 2012 ’kom jeg til’ at søge ind på Institut for Ædelmetal med tanken om, at jeg nok ikke kom ind. Optaget på studiet var meget begrænset, og jeg var ikke uddannet guldsmed, som mange af de andre var. Jeg havde i flere år lavet saml-selv-smykker og skåret egne designs i akryl, som jeg solgte på en webshop med en veninde, men jeg ville gerne noget mere. Det var en stor overraskelse, at jeg kom ind. Samtalen til optagelsesprøven var gået godt og mine tre brocher (som opgaven bestod af) var tydeligvis landet, hvor de skulle. Én uge efter fandt jeg ud af, at jeg var gravid. Det stoppede mig dog ikke fra at starte.

Formålet med den 3-årige uddannelse på Institut for Ædelmetal er udvikling af det personlige, kunstneriske udtryk indenfor smykkeformgivning. Studiet er eksperimenterende, og den kunstneriske proces er i fokus. Studiet afrundes med en flot afgangsudstilling, der i år har fået fine rammer på Den Kongelige Afstøbningssamling, der kan beses frem til 21. august 2015.

Mit afgangsprojekt: Reminiscenser 

Efter at have hørt en podcast fra Nattevagten på Radio24Syv, der handlede om reminiscenser fik jeg idéen til det, der skulle ende med at blive mit afgangsprojekt. Det offentlige rum gemmer på et hav af små historier, der har sat sine synlige mærker. Hver dag passerer vi disse reminiscenser uden at kende historien bag. Har mærkerne nogen betydning uden historien? Som en del af min research til mit afgangsprojekt har jeg været på opdagelse i København for at se, om jeg kunne finde mærker, der var opstået ved et tilfælde eller efter rituelle handlinger og har taget billeder af dem. Smykkerne til mit afgangsprojekt skulle som udgangspunkt tage afsæt i netop disse billeder og den skjulte reminiscens. Jeg ville beskæftige mig med den rigtige historie bag, men endte med at opdigte min egen historie. Jeg skabte et minde. Mit minde.

Smykkerne, der skulle være en hyldest til de tre steder, jeg udvalgte, endte med at handle om mig selv. Om de følelser JEG fik. Derfor kan koblingen mellem billederne og de færdige smykker måske være svær at fange, hvis man ikke kender processen bag. Jeg valgte undervejs at give mine billeder en arbejdstitel, som jeg arbejdede ud fra.

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Da projektet pludselig tog en anden drejning, besluttede jeg at lave et lille sideprojekt for at hylde stederne, som de var. Med inspiration fra et stykke af Berlinmuren lavede jeg en række badges, der fungerer som små brudstykker af den originale historie. Disse 210 badges er også med på udstillingen og kan købes for 20 kr./stk.

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Fordi projektet er selvformuleret, sætter den studerende selv rammerne for hele processen, afprøvninger og metoder. Jeg har primært arbejdet mig frem i ståltråd, fordi jeg er vild med den måde, det er muligt at lave stregtegninger i 3D. Jeg elsker enkeltheden og minimalismen. Og minimalisme er netop det, der kendetegner min stil.

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Mine smykker er som korte fortællinger, som indeholder små skinbarlige

sandheder og tankevækkende finurligheder. De skaber nysgerrighed og får beskueren til at trække på smilebåndet. I mit arbejde lader jeg mig ofte inspirere af hverdagens små spidsfindigheder og leger gerne med ord og deres betydning, som jeg overfører til et visuelt udtryk. Mine smykker tilfører en lille historie til bæreren, i form af en holdning, en sjov betragtning eller en statement. Jeg holder mig til et letaflæseligt, enkelt og ærligt formsprog, der rummer flere lag, som ikke nødvendigvis skal aflæses for at forstå smykket. Rene grafiske linjer og et minimalistisk udtryk er kendetegnende for mine værker. Jeg arbejder med at kreere bærbare og lette smykker, så bæreren ikke føler sig tynget eller besværet af smykket.

Her ses fire af de færdige smykker, ud over min badges, der kan opleves på afgangsudstillingen på Den Kongelige Afstøbningssamling, Toldbodgade 40, tirsdag og søndag hele sommeren.

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

“I was Late” – Broche

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

“i’m into smoke” – Lommesmykke

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

“What a mess”

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested

Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested
Artikel
Mød smykkeformgiver: Rikke Liva Marienhof Hyllested
Beskrivelse
I uge 26 har jeg stillet min blog til rådighed for danske designstuderende. Jeg håber du vil tage godt i mod dem. I dag kan du møde
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply