Blog TAKE OVER Uncategorized

Bang & Olufsen: Mød skaberne

Bang & Olufsen: Mød skaberneBang & Olufsen er kendt for at have produkter med tidløst design i kvalitetsmaterialer, hvor det gode håndværk forener udtrykket i produkterne med overlegen mekanik/teknologi indeni. Men det er de færreste som ved, hvor mange hundrede timer af eksperthåndværk som ligger bag hvert eneste poleret og omhyggeligt udformet Bang & Olufsen produkt. Det er således en lang proces at skabe et nyt produkt, hvor hvert projekt starter med en kamp mellem design, mekanik og akustik – som med BeoLab 18 en ikonisk og trådløs højttaler.

Her et lille og sjældent indblik i personlige inspirationer og oplevelser som ligger bag.

Bang & Olufsen: Mød skaberneTORSTEN VALEUR – Designer hos David Lewis Designers

“Hvordan genskaber man et ikon? Dét spørgsmål brød jeg min hjerne med, da vi modtog oplægget til BeoLab 18. Designet af BeoLab 8000, David Lewis’ stærke, slanke og geometriske søjlehøjttaler til Bang & Olufsen, var genial. Den nye højttaler skulle læne sig op ad dette koncept, men samtidig opdateres til næste generation. Jeg ville gerne have, at højttaleren fremstod slankere og lettere, men den nye indmad kræver faktisk endnu mere plads. Bang & Olufsen: Mød skaberneDen forbedrer funktionalitet og lyd væsentligt, men den fylder også mere. Jeg havde derfor behov for et nyt koncept, der kunne løse udfordringen. Resultatet blev den bløde kurve på aluminiumskeglen, som giver højttaleren et mere moderne udseende.

 

Trælamellerne foran tjener et mere poetisk formål, nemlig at illustrere, hvordan lyden spredes ud i rummet som en vifte; og som opblødende kontrast til det blanke aluminium. Jeg lod mig inspirere af den finske arkitekt Alvar Aaltos rumdeler med de ens træpaneler og af de dekorative træskillevægge i samuraihusene i Takayama, Japan. For de fleste virker lamellerne helt logiske, men ikke for en akustisk ingeniør! I en standardhøjttaler ville sådan en konstruktion blokere for de høje frekvenser, men med den akustiske linse øverst i højttaleren og mange timers dedikeret arbejde af Bang & Olufsens akustiske ingeniører lykkedes det, at få design og lyd til at gå op i en højere enhed.”

Bang & Olufsen: Mød skaberne


 

 

JAN SØGAARD -prototype engIneer, Bang & Olufsen

Bang & Olufsen: Mød skaberne

“vi kommer aldrig til at forstå proportionerne på en skærm på samme måde som en genstand, vi kan stå foran, kigge på og røre ved. Det gør prototypefasen til en afgørende del af produktudviklingen, især i en virksomhed som Bang & Olufsen, hvor designet er drivkraften bag teknikken.

 

Bang & Olufsen: Mød skaberne

 

Her anvender vi en lang række materialer til at fremstille vores prototyper – pap i stedet for aluminium; flamingo, der skal symbolisere træ; malet træ, hvor der skal være anodiseret metal – og skalaen varierer fra de mindste dele af et produkt til meterhøje prototyper. Vi samarbejder mest med Kresten og konceptudviklerne. De kommer med udkast til alle mulige påfund, der skal realiseres, og som regel inden for et meget begrænset tidsrum. Udkastet virker måske umuligt, men vi siger aldrig “aldrig”.

 


Bang & Olufsen: Mød skaberne

KRESTEN KRAB-BJERRE – Concept manager, Bang & Olufsen

“Det vi er rigtig gode til hos Bang & Olufsen er at samle de bedste håndværkere og udvikle fantastiske og nyskabende produkter. Når det er sagt, er begyndelsen af ethvert projekt altid en kamp mellem design, mekanik og akustik. I dette krydsfelt agerer jeg ofte mægler for at sikre, at alle kompetencer forenes konstruktivt. Jeg er udlært værktøjsmager og er uddannet inden for konstruktion og design. Og i mit arbejde får jeg lov til at bruge alle mine færdigheder, hvilket er helt fantastisk.

Bang & Olufsen: Mød skaberne

Der var selvfølgelig nogle forhindringer undervejs med BeoLab 18. Den nye trådløse teknologi giver os stor frihed i konceptudviklingen, da vi ikke længere skal bekymre os om alle kablerne, men fordi denne højttaler er fremstillet i aluminium krævede det et tæt samarbejde med vores antenneeksperter at opnå den optimale trådløse funktionalitet. Jeg synes også, at trælamellerne på fronten er blevet fantastiske. Vores træleverandør gennem mange år sagde til mig, at “det er svært at forestille sig noget som er sværere at lave”. Men jeg ved, han elsker en god udfordring, og jeg er virkelig stolt af resultatet. Kronen på værket på BeoLab 18 er den akustiske linse, der hviler på en hårfin lysleder, som lyser op og byder velkommen, når man tænder højttaleren. Derefter udsender den et blødt lys i 360 grader. Det er virkelig en højttaler, der er smuk fra alle vinkler.”


 

Bang & Olufsen: Mød skaberneMORTEN VILLUMSEN – technology specialist, aluminium machining, Bang & Olufsen

“Jeg er lidt af en control freak, hvilket er en god egenskab at have i dette job. Man skal have indgående kendskab til de materialer, man arbejder med, og de udfordringer, man støder på i processen. Derudover skal man være energisk og vedholdende for at sikre sig, at det færdige produkt så vidt muligt opfylder designernes visioner. Og de er store!

 

Bang & Olufsen: Mød skaberneI løbet af de sidste 50 år er Bang & Olufsen blevet branchens førende inde for design i aluminium. Så vi vidste, at vi kunne gøre keglen på BeoLab 18 helt perfekt i ét helt, slankt stykke aluminium med en smuk kurve. Vi har brugt mange år på at forædle vores proces. Anodiseringen foregår i vores specialdesignede 1.500 m2 store anlæg. vi er meget stolte af anlægget (som er et af de reneste og mest avancerede, jeg nogensinde har arbejdet med), og vores poleringsteknik, som vi har udviklet gennem 20 år, er også ret enestående.

 

BeoLab 18 kan købes med forskellige front-lameller i enten træsorterne valnød, ahorn og eg men også i enten hvid eller sort komposit. I anledning af Bang & Olufsens 90 års fødselsdag i år lanceredes en Love Affair Collection bestående af syv højaktuelle produkter i farven Rose golden – her er BeoLab 18 i Rose golden med lameller i valnød en af dem.

Bang & Olufsen: Mød skaberne

Bang & Olufsen: Mød skaberne Bang & Olufsen: Mød skaberne


Indlægget er skrevet af Bang & Olufsen i forbindelse med Boligcious Summer Blog Take Over

Bang & Olufsen: Mød skaberne
Artikel
Bang & Olufsen: Mød skaberne
Beskrivelse
Bang & Olufsen er kendt for at have produkter med tidløst design i kvalitetsmaterialer, hvor det gode håndværk forener udtrykket i produkterne med overlegen mekanik/teknologi indeni
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply