Bæredygtigt design Boligtekstil (Textiles for the home)

TENDENS: Frem med strikketøjet

TENDENS

– Frem med strikkepindene –

Der er sket noget dette år, som jeg har bidt mærke i, og som jer synes er en ret skøn tendens, måske har du også lagt mærke til det? Jeg ser flere og flere er begyndt at strikke. Jeg ser det på caféer, hos veninder, de interiør- og livsstilsprofiler jeg følger og flere andre steder. Jeg synes det er ret hyggeligt, det er sådan meget analogt og afslappende. Jeg har aldrig været god til at strikke, jeg har prøvet det og kan også finde ud af det… eller altså jeg kan strikke ‘ret’ og det er det. Jeg kan ikke følge en opskrift, jeg kan ikke starte et strikketøj og jeg kan heller ikke afslutte det… hmm så med andre ord, jeg kan forsætte og afløse en ven hvis hun skal på toilettet eller har forstuvet håndledet, så kan jeg da godt strikke lidt videre, hvis det der bliver strikket strikkes i ‘ret’. Så jeg vil nok ikke kalde mig selv en strikker, men jeg er misundelig over dem der kan strikke. Jeg synes det virker så beroligende, og hvor fedt er det lige at kunne strikke de ting man ønsker sig?

Amlous strikkekit består af en skøn taske i læder, der indeholder den mængde garn der skal bruges til opskrift man køber. Med disse strikkekits køber man i virkeligheden et strikkedesign udviklet af en anerkendt strikke-influencer - man skal bare selv strikke det. Strikkekittet indholdet: opskrift, den mængde garn man skal bruge samt en taske til opbevaring. Bemærk hvor smart den lille 'to-go' tasker her er. Den indholdet lige præcis et par ruller garn og den er forsynet med et lille hul, som garnet kan trækkes ud igennem – dvs. at du altid kan have dit strikketøj med dig, uden bøvlet med indfiltret garn og garnnøgler der falder på gulvet og triller gennem tog-kupéen. Det er altså genialt ikk?

Amlous strikkekit består af en skøn taske i læder, der indeholder den mængde garn der skal bruges til opskrift man køber. Med disse strikkekits køber man i virkeligheden et strikkedesign udviklet af en anerkendt strikke-influencer – man skal bare selv strikke det. Strikkekittet indholdet: opskrift, den mængde garn man skal bruge, samt en taske til opbevaring. Bemærk hvor smart den lille ‘to-go’ tasker her er. Den indholdet lige præcis et par ruller garn og den er forsynet med et lille hul, som garnet kan trækkes ud igennem – dvs., at du altid kan have dit strikketøj med dig, uden bøvlet med indfiltret garn og garnnøgler der falder på gulvet og triller gennem tog-kupéen. Det er altså genialt ikk?

 

Når et godt hjerte og en god idé går op i en højere enhed

Jeg er stødt på en skøn virksomhed Amlou som grundet Corona måtte sadle lidt om i deres forholdsvis nye virksomhed. Virksomheden ejes af Nana og Ayoob som er bosatte i Danmark og har produktion i Marokko. 

Amlou, har som mærkesag at udvise ansvarlighed og skabe ligestilling for kvinder i Marokko. Visionen er klar; Amlou vil bemyndige kvinder i Marokko deres retmæssige arbejds- og levevilkår, så de enkeltvis kan opnå selvstændighed og økonomisk uafhængighed og dermed skabe den fremtid, de ønsker for dem selv og deres familier. 

“Jeg har siden, jeg flyttede til Danmark i 2014 været inspireret af ligestillingen i Danmark. Siden da har det været mit mål og hjertebarn at kunne bidrage til at udbrede ligestilling i Marokko, hvor jeg selv er opvokset. Her har kvinderne ikke samme rettigheder og muligheder som mændene. Ved at samarbejde med marokkanske kvinder er vi medvirkende til at eliminere diskrimination og sikre bedre ordnede løn- og arbejdsforhold,”  fortæller Ayoob, medstifter af Amlou. “De kvinder som arbejder for Amlou sætter selv deres løn, og ofte må vi faktisk justere lønnen op, fordi de beder om alt for lidt,”  tilføjer Ayoob.

 

 

Corona-krise skabte nyt koncept

Amlou producerer gulvtæpper af garn indfarvet med kafferester fra lokale cafeer og restauranter – smukke marokkanske gulvtæpper i naturfarver. 

Da COVID-19 for alvor ramte, måtte Amlou retænke sin forretning. Amlou kunne pludselig ikke producere sine tæpper, og der skulle tænkes i nye baner, så de hårdtarbejdende kvinder stadig kunne tjene penge.

Amlou omstillede sig lynhurtigt, og et nyt koncept blev til. Det garn som Amlou normalt væver tæpper af, blev nu rullet op som garnnøgler af de marokkanske kvinder og solgt sammen med strikkeopskrifter skabt af skandinaviske strikke-darlings. Ayoob og Nana indgik designsamarbejder med nogle af Skandinaviens dygtigste strikke-profiler. Sammen udviklede de æstetiske strikkeopskrifter, som deres kunder kunne købe sammen med den rette garnmængde. 

Garneøglerne afsendes i en lækker taske i assorterede farver fremstillet af restlæder fra modeindustrien. Disse tasker bruges som emballage og kan bruges i boligen til opbevaring af garn og strikketøj. Designet tillader med dens praktiske format at kunne genanvendes som skuldertaske eller ophæng til opbevaring. 

 

Kvinderne i kooperativet rengør ulden med vand fra bjergene og farver derefter noget af ulden med kaffegrums, så det får en let gylden farve. Kaffegrumsen indsamles fra lokale kaffebarer, hvor vi hjælper dem af med et produkt, som er færdigt for dem, men for os stadig indeholder brugbare ressourcer. Efter farvningen anvendes resterne som næring til planter og træer, og på den måde er der en grøn cirkulær balance,” afslutter Ayoob, medstifter af Amlou.  

Er det ikke et genialt projekt? Jeg elsker alt ved det og taskerne er da for lækre. Den store lædertaske på billedet herover er så cool. Den er forsynet med ring-huller der gør det muligt at bruge den som taske eller rygsæk. Man kan bruge smukke tørklæder som remme, tjek Amlous instagram og se hvordan fashionisterne nærmest har gjort tasken til et fashion-statement! Mit møde med Nana og Ayoob (som er de dejligste og mest passionerede mennesker) har givet mig lyst til at lære at strikke og heldigvis kan man jo lære sig alt på YouTube, så det er bare om at komme i gang! hvad med dig? får du ikke også lyst til at være med? Hvis ja så besøg Amlou her og se hvilke forskellige kits og tasker du kan bestille.

 

 

Amlou er meget mere end blot design. Amlou er en fremsynet virksomhed, der brænder for at gøre en forskel for kvinderne i Marokko og for konstant at finde bedre og grønnere måder at producere på. Amlou er samtidig et koncept, der inspirerer til kreativitet og muligheden for at skabe noget selv. 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Mere om Amlou:

Amlous vision er at empower kvinder i Marokko ved at forbedre arbejds- og levevilkår, så de opnår selvstændighed og økonomisk uafhængighed til at skabe den fremtid, de ønsker for dem selv og deres børn. Derudover advokerer Amlou for naturlige materialer, som giver et sundere indeklima, og hvor udførelsen er baseret på lang holdbarhed og ikke med henblik på at forgå. Amlou beskæftiger sig derfor med rene råvarer, kvalitet, og det gode håndværk, og konceptet er bygget op om zero waste tankegang og grøn cirkulær balance til gavn for både natur og mennesker.

Amlou stiller høje krav internt såvel som eksternt, og derfor er bæredygtighed, cirkulær økonomi og empowerment ikke buzz words men inkorporeret i hvert et step i deres værdi- og forsyningskæde.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply