Borddækning INTERIØR

Borddækning: Så smager det bare bedre…


Some of the most important conversations I’ve ever had occurred at my family’s dinner table.

-Bob Ehrlich

Jeg elsker et veldækket bord. Jeg har altid, så længe jeg kan huske, gjort meget ud af at dække et indbydende bord – også i hverdagen og også selvom det bare er mig, der skal sidde til bords. Okay, jeg går ikke all in, når det blot er mig, men jeg gør mig alligevel umage. Sagen er den, at mad bare smager bedre i smukke omgivelser!

Borddækning: Så smager det bare bedre...

Den smukke Taffel dug designet af Margrethe Odgaard for Georg Jensen Damask. I dugen er vævet guidelines til borddækning. Kan købes her

Der er ingen tvivl om, at min glæde ved det veldækkede bord stammer fra min mormor. Min mormor startede allerede efter morgenmaden, når hun ventede middagsgæster. Arne (hendes mand) blev sendt i vaskerummet for at presse dugen og stofservietterne, mens hun pudsede sølvtøj og arrangerede blomster i vaser. Frem fra vitrinen kom det smukke kongelige porcelæn med guldkant (som jeg har arvet), krystalglas, kuvertaskebægere i smukt gennemfarvet glas, håndlavede knipling mellemlægsservietter, servietringe, karafler og endda bordkort.

Jeg elskede at følge hendes perfektionisme, og stod klar på spring i tilfælde af, at hun skulle få brug for mine tykke barnefingre, når servietterne skulle foldes. Alle forberedelserne foregik, mens hun dimsede rundt med curler i håret i lejligheden, som duftede af hendes fantastiske kokkerier. Min mormor satte en stor ære i det perfekte måltid, både smag, stemning, omgivelser og nærvær – Alle disse anstrengelser for at skabe de perfekte rammer, om det perfekte måltid til de mennesker hun holdt af – På intet tidspunkt i løbet af disse forberedelser udviste hun nogen for for stress – hun nød det!
Desuden var hun festlig og altid ‘center of attention’. Alle lyttede når hun talte og hendes grin fyldte stuen igen og igen, oftes under hendes egne fortællinger, (her har jeg vist også arvet lidt), det var yderst smittende og vidunderligt.

Borddækning: Så smager det bare bedre...

Hos Inge Heide – det hed min mormor – var en nypresset dug et must. Herover ser du den fine H.C. Andersen dug fra Georg Jensen Damask – Jeg er sikker på, hun kendte dugen med H.C. Andersens smukke papirsklip og motiver designet af Inger M. Blegvad Klints tilbage i 30-50’erne. Dugen blev relanceret i 1990 og bliver brugt af mange familier til særlige højtider som f.eks.  fødselsdage. Du kan købe dugen her

Borddækning: Så smager det bare bedre...

I dag er der atter stor tradition for et smukt veldækket bord, men vi er blevet bedre til at bryde rammerne lidt og eksperimentere med miksede stel og unika items. Vi bringer nye tradtioner til bordet, og gør det mere uhøjtideligt – Gad vide hvad mormor havde tænkt om mine dækkede borde:-), jeg er sikker på, at hun ville rette lidt hist og her med hendes sædvanelige glimt i øjet.

Her kommer lidt lækkerier til det uhøjtidelige hverdagsbord fra mig til dig

Borddækning: Så smager det bare bedre...

 1. ‘ICHI’ Ole Palsbys ikoniske smukke bestik – Bestikket er i titanium og kan købes hos Lerche Design
 2. Verdens smukkeste krystalkaraffel, hvis du spørger mig! Design: Louise Roe kan købes hos Cahetu
 3. ‘Jewel’ vasen nu i en smuk dyb bordeaux, også fra Louise Roe. Kommer til foråret – andre farver kan købes her
 4. Lækker øloplukker fra Ferm Living – køb her
 5. Dekorativ bordskåner fra Ferm Living – kan købes her
 6. ‘Segments’ – en lækker lysestage i en af mine favorit farver – fås også i ubehandlet træ. Fra Trip Trap, kan købes her
 7. Jeg  bliver aldrig træt af fyrfadsstagerne fra By Nord. Kan købes her
 8. ‘True Colors’ vaserne er “creme de la creme”, noget af det mest elegante jeg har set – Jeg ville elske at dække et bord med en løber af disse langs midten, fuld af forårets smukkeste blomster. Vaserne er fra &Tradtion og kan købes hos Designdelicatessen
 9. Mamorbræt til anretning af bl.a. tapas. Fra Nordstjerne kan købes hos Kaiku
 10. En af forårets smukkeste nyheder til bordet er det nye stel ‘Ombria’ designet af Anders Arhøj for Kähler Design. Kan købes her

 

Borddækning: Så smager det bare bedre…
Artikel
Borddækning: Så smager det bare bedre…
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply