Blog TAKE OVER Boligtekstil (Textiles for the home) Borddækning Uncategorized

”En dug for en dug” – 1 år senere


BLOG TAKE OVER – GEORG JENSEN DAMASK


I dag overtager Georg Jensen Damask Boligcious – Det er ved at være en tradition, -en tradition jeg holder rigtig meget af, fordi Georg Jensen Damask gemmer på så mange fascinerende historier, og så formår de hele tiden at skabe nye. Blogindlægget er en opfølgning på sidste års Take Over: “En dug for en dug”


 

EN DUG FOR EN DUG” – Et år senere


”En dug for en dug” – 1 år senere
Vi ser tilbage på en fantastisk måned. Hård, men fantastisk. Som nogle af jer måske har set her på Boligcious Blog, så har vi den seneste måned haft udstillingen SAMVÆRKET på Gammel Kongevej på Frederiksberg. Nogle af jer har set udstillingen – for i sidste uge mødtes vi til en læseraften arrangeret sammen med Malene her fra bloggen og Allan fra Bungalow5. (Tak for fantastisk hyggelig aften til jer, der deltog)

Men for jer andre, der ikke havde den mulighed, er dette en tur gennem SAMVÆRKET og dets tilblivelse. For hvorfor er det lige at et tekstilfirma (på 250 år+) pludselig åbner en pop-up udstilling?

Vi skruer tiden tilbage til efteråret 2014. Vi skulle lancere DANDELION dugen, et RE:Design, af John Becker fra 1972. I denne proces snakkede vi meget om vores kunder og det forhold de har til os. Vores kunder er ret fantastiske – loyale i en grad, som mange andre firmaer kun kan drømme om. Kvinder (primært), der har haft Damask som en del af deres udstyr og arv fra deres mor, mormor og oldemor. Vi har aldrig interviewet dem eller fået deres historier, kun over disken i butikkerne – hvor der til gengæld kommer rigtig mange. Ønsket om at høre, hvilke traditioner vores kunder har med vores produkter gjorde, at vi lancerede ”en dug for en dug” – en kampagne, hvor man kunne bytte sin originale Mælkebøtte-dug til en helt ny. Den eneste pris var dugens historie.

”En dug for en dug” – 1 år senere”En dug for en dug” – 1 år senere

Og ærligt, så regnede vi nødvendigvis ikke med ret mange duge og historier, men da kampagnen stoppede den 31.12.2014, stod vi pludselig med over 200 duge og endnu flere historier.

Ringen skulle afsluttes – det var ikke en løsning blot at arkivere de 200 duge på vores lille interne museum. Det var vigtigt for os, at de fik nyt liv. Vi spurgte derfor vores følgere på Instagram, hvad de synes vi skulle bruge dugene til, og der kom mange fine forslag, men ét stod ud – og det var Cecilies. Cecilie Elisabeth Rudolph, ung designer, som vi kendte en smule fordi hun havde fået nogle duge til sit eksamensprojekt. Et fantastisk flot projekt, som er en helt anden historie.

”En dug for en dug” – 1 år senere

Udstillingen, der blev til SAMVÆRKET, har bevæget sig i krydsfeltet mellem kunst, design og tekstil. Som et konkret eksempel på, hvordan man kunne forvandle over 200 brugte mælkebøtteduge fra 70’erne til et spændende og innovativt kig ind i danskernes hjem, historier og traditioner.

Cecilie, som er kvinden bag, har taget os med på en fantastisk rejse, og vi spår hende en stor karriere som designer, kunstner og krøllet idémager. Vi følte os trygge fra start, og gav hende frie hænder til projektet – vores krav var blot, at hun skulle bruge så mange duge og inkorporere så mange af historierne som muligt.”En dug for en dug” – 1 år senere

Værket hedder ”TABLE TALK” og er udvalgte citater fra de indsendte duge – laser udskåret i den blå dug.

”En dug for en dug” – 1 år senere

Værket hedder ”Kuriositetsvæggen”, og her fortæller dugene selv om deres brug – gennem pletter, slid, broderier og sjove detaljer.

”En dug for en dug” – 1 år senere

Værket hedder ”all-in-one” – og leder os tilbage til 70’ernes væg-til-væg tæpper med damask på alle flader.

”En dug for en dug” – 1 år senere

Nytårsbordet, som er en del af ”all-in-one”, og hvor alle elementer er beklædt med mælkebøtte dugen.

”En dug for en dug” – 1 år senere

Det sidste værk er Cecilies bud på det manglende hulkort. Tidligere når man vævede var det ud fra hulkort. Mælkebøtte hulkortet er desværre forsvundet på vores arkiv, så dette er Cecilies fortolkning af mælkebøtte-dugens hulkort.

Og hvad så nu? Det ærlige svar er, at det ved vi ikke. Dette projekt er vokset i hænderne på os, og det har været en fantastisk rejse. Årh jo, historierne har vi afleveret til en forsker, som har samlet en række folk, der vil tage historien videre. Måske. Vi må se, hvor det ender.

God søndag til alle

P.S. hvis du vil se, hvordan mælkebøttedugen ser ud i dag – så kan du se den her

”En dug for en dug” – 1 år senere
Artikel
”En dug for en dug” – 1 år senere
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Katrine Vardrup
  oktober 20, 2015 at 14:43

  Hej Malene,
  Mange tak for oplevelsen på samværket forrige uge, det var en fornøjelse at være med den aften i selskab med dig, Allan, Cecilie og Mette:)
  Jeg har lavet et indlæg om udstillingen på min blog, som jeg håber kan glæde andre, der ikke nåede udstillingen.
  http://interiorlovin.com/damask-og-maelkeboettedugen/
  Mange hilsner
  Katrine

 • Reply
  Merle
  april 6, 2017 at 08:28

  Det ser super spændende ud. Fantastisk hvad der kan komme ud af en dug 🙂

 • Reply
  Mette
  marts 22, 2018 at 11:46

  Synes også det er virkelig vildt hvor meget en dug kan bruges til 🙂

Leave a Reply