VÆRD AT BESØGE

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot

Kun knapt to timers kørsel fra Malmø ligger en lille perle af et slot gemt i det skånske landskab. Kronovalls Vinslott er et smukt og velholdt lille slot, komplet med voldgrav og barokhave, og fremstår helt som det så ud i 1800-tallet, da det senest blev ombygget. Slottet huser idag hotel og vinkælder (og et fantastisk pizzaria, der er åbent om sommeren) – men er derudover også stadig bolig for det aldrende grevepar, der logerer i slottets ene fløj.
Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Vi ankom en kold og våd eftermiddag, efter en smuk køretur langs kysten fra Malmø. Slottet ligger godt tilbagetrukket fra hovedvejen, og det var først da vi kom helt tæt på, at vi fik øje på det hvide slot med den statelige indkørsel.

Kronovalls historie har været lettere omtumlet, og det var først sent at slottet rent faktisk blev til slot, og ejerne fik adelig status. Dén historie, samt historien om slottets spøgelse (en adelig datter, der druknede i voldgraven på vej over isen til sin elskede, gartneren, der boede i det lille hus ved vandkanten) – fik vi fortalt over en lækker Afternoon Tea i slottets tesalon, kort tid efter vi ankom.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Gartnerens hus på den anden side af voldgraven.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Det mørke, kolde vand…

Slottets historie er noget, der lægges meget vægt på, og er også noget af det, der gør et ophold på Kronovall til noget ganske særligt! Alle værelser er for eksempel indrettet i 1700- og 1800-tals stil, med originale møbler, malerier og gardiner (men dog med madrasser med moderne komfort). Og derudover er de også indrettet med hensyntagen til, hvilken druesort, værelset er opkaldt efter (det er jo et vinslot!).
Vi overnattede i ‘Riesling’-værelset i stueetagen, der var stilfuldt indrettet i sarte grønne og gyldne nuancer – og med uendeligt højt til loftet.
Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Indtryk fra Riesling-værelset
Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslotKronovall: Weekend getaway på svensk vinslotKronovall: Weekend getaway på svensk vinslotKronovall: Weekend getaway på svensk vinslot

Mens det stadig var lyst, gik vi på opdagelse på slottet og i den barokke slotshave – efterfulgt af en vinsmagnings-tur. Vi havde jo studset lidt over slottets status som Vinslot (der var ingen vinstokke på markerne i nærheden) – men fik forklaret at det skyldtes at de lagrede deres egen vin (der blev dyrket andetsteds) i vinkælderen. (Fotospam følger – jeg undskylder på forhånd ;)).
Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Vinkælderen ligger gemt væk i en kølig hule i bakkerne.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Kronovalls barokke have.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Udsigten fra det smukke badeværelse i stueetagen.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Kronovalls sæber er selvfølgelig i miniature vinflasker.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Bryllupssuiten på første sal i elegant rokokkostil.

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Sidst men ikke mindst: Slottets restaurant, hvor vi efter vinsmagningen indtog den overdådige 5-retters middag, der var inkluderet i vores weekendpakke. Super hyggeligt, lækre råvarer (fra lokale producenter og jagtlaug), og med skønne vine, selvfølgelig tilpassede menuen.

Vores vurdering:
Alt i alt en virkelig skøn – og ikke mindst spændende og lærerig – weekend, som klart kan anbefales! Kronovalls Vinslott er en oplevelse lidt ud over det sædvanlige (hvornår har du f.eks. sidst overnattet på et slot?) – og ovenikøbet indenfor fornuftig køreafstand (fra Sjælland ihvertfald). Og så får du både slotoplevelsen plus den skønne natur omkring – til en helt betalelig pris. Har du mulighed for at besøge slottet om sommeren, er der desuden koncerter på plænen – men hver sæson har sine fordele!

Fotos: Copyright Maria Fynsk Norup

Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Artikel
Kronovall: Weekend getaway på svensk vinslot
Beskrivelse
Kun knapt to timers kørsel fra Malmø ligger en lille perle af et slot gemt i det skånske landskab. Kronovalls Vinslott er et smukt og velholdt lille slot
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply