INTERIØR Uncategorized

Når designeren går bort og designet lever videre

Med det for øje at forny og supplere udvalget af Dahls Tapeter (Kunsttapeter), vil vi gerne herved indbyde Dem til at deltage i en konkurrence, som vi i samarbejde med “Landsforeningen Dansk Kunsthaandværk og Kunstindustri” har Udskrevet. 

Denne tekst er et uddrag fra en brev til arkitekt og designer Mogens Lassen. Brevet er fra 12. Februar 1946. Det originale brev kan du se her

Når designeren går bort og designet lever videre

Når designeren går bort og designet lever videre

Er det ikke et stykke fantastisk designhistorie? – Det synes jeg, jeg elsker den her slags fortællinger.

Mogens Lassen accepterede invitationen, og satte sig til tegnebordet. Han designede et meget moderne grafisk mønster, som du kan se billeder af her – Dette er billeder af de originale tegninger, som jeg er så heldig at have fået lov at låne.

Når designeren går bort og designet lever videre Når designeren går bort og designet lever videre Når designeren går bort og designet lever videre

Mogens vandt konkurrencen, og som du kan se i nedenstående brev, var Brdr. Dahls Tapetfabrik EVENTUELT interesseret i at købe rettighederne til tapetet… Jeg elsker ordlyden i brevet, se her:

Når designeren går bort og designet lever videre

 

Mogens Lassen var naturligvis interesseret i at sælge tapetet, og kontrakten blev underskrevet

Når designeren går bort og designet lever videre

Og så skulle man tro at det var den historie, men historien slutter dog ikke her, heldigvis!

Nadia Lassen, som er oldebarn af Mogens Lassen og medejer af by Lassen faldt nemlig over disse skitser for et par år siden. Nadia og by Lassens designer besøger ofte Herlevs Kunstbibliotek – Her gemmer sig en masse kasser fyldt med skitser, færdige som ufærdige – alle skitser fra både Mogens og Flemming Lassen. Da de stødte på dette smukke mønster, blev de straks nysgerrige, her var noget der kunne bruges. De fandt først skitserne, så de vidste ikke, at det var et tapet Mogens havde tegnet. Både Nadia og designerens første indskydelse var, at det her muligvis var et tekstilmønster. Ret hurtigt fandt de dokumenterne som du har set i dette indlæg, og blev klar over, hvordan det hele hang sammen. De var begge ret enige om, at tiden bestemt ikke er løbet fra dette smukke tapet, -det var ligeså moderne nu, som dengang – hvis ikke mere. Godt klassisk design forgår ikke så let.

I 2014 relancerede by Lassen tapetet. FLOW hedder det og det bliver fremstillet i Sverige på den gamle traditionelle måde. De originale ruller bruges, når tapetet får sit mønster og det sikrer tapetets originalitet og fremhæver håndværket.

Det var afgørende for os, at FLOW blev fremstillet på en måde, der er så tæt på de oprindelige fremgangsmåder som muligt. Ved at bruge rullerne og det gamle håndværk, synes vi faktisk, at det er mere interessant, når man kan se, at linjerne ikke er helt lige. Det er mere autentisk, “siger Nadia Lassen, direktør og medejer af by Lassen.

Tapetet kan købes her til 569,00 kr. for en rulle á 10,05 m. – FLOW fås i tre farver.

Når designeren går bort og designet lever videre

 

Når designeren går bort og designet lever videre

Her ses tapetet i mit soveværelse. Jeg satte tapetet op for et års tid siden og jeg er så glad for det. Jeg købte en rulle af den støvede blå, som i mine øjne er grå.

 

Når designeren går bort og designet lever videre

For et par måneder siden kom jeg til at købe endnu en rulle, denne gang i mudder grå, og den satte jeg op på en anden væg i soveværelset. Det giver en ret fin effekt, at det er to forskellig nuancer.

 


Viderudvikling af FLOW

Nadia og by Lassens designer kunne dog ikke slippe deres første indskydelse, da de så det smukke FLOW mønster. Deres første tanke om, at FLOW var et tekstilmønster havde sat en process i gang. De legede med tanken om at trykke det smukke mønster på sofapuder, men valgte en mere klassisk og tidsløs løsning i stedet. Med udgangspunkt i mønsteret fik de designet en elegant og klassisk pudekollektion. FLOW mønsteret blev forstørret væsentligt og syet sammen af samme stykke tekstil – Man genkender tydeligt mønsteret, men det er diskret og stilsikkert – en meget elegant pude.

Når designeren går bort og designet lever videre

Puderne måler 50 x 50 cm. Materialet er 55% uld og 45% hør. FLOW puden kan købes til 599,00 kr. i farverne Rosa, Grå og sand. Kan købes her

Når designeren går bort og designet lever videre

Her ses en grå FLOW pude i min sofa.


Indlægget er lavet i samarbejde med by Lassen. Alle billeder af de gamle dokumenter og skitserne af FLOW mønsteret er venligst udlånt af Nadia Lassen. 

Når designeren går bort og designet lever videre
Artikel
Når designeren går bort og designet lever videre
Beskrivelse
Med det for øje at forny og supplere udvalget af Dahls Tapeter (Kunsttapeter), vil vi gerne herved indbyde Dem til at deltage i en konkurrence, som vi i samarbejde med "
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lisbeth Glud
  april 7, 2015 at 14:34

  Tak fordi du indvier os i den spændende historie; meget interessant læsning. Det er så spændende at høre historierne der ligger bag de fine designs og at du så også lige viser hvor fint det kan blive med sådan en væg er vældig inspirerende. I hvert fald vil jeg i gang med at overtale manden min til at købe en rulle til sovekammeret. 🙂

 • Reply
  Lisbeth Glud
  maj 23, 2015 at 22:26

  Du har et sted omtalt, at der findes billeder på Instagram hvor du viser hvordan du sætter tapetet op. Jeg kan ikke finde dem.
  Har du forslag til hvordan man kan (hvis det ser godt ud) sætte tapet op på bare en del af væggen.
  Hvis jeg køber 1 rulle mangler jeg en lille smule for at kunne dække hele væggen; det er mit problem lige nu. Kunne man nøjes med at sætte det op bag sengegavlen f.eks.?
  Har du forslag?
  Håber du kan/vil give mig en god idé. 🙂
  Venlig hilsen og god pinse ønsker
  Lisbeth

  • Reply
   Malene Marie Møller
   maj 24, 2015 at 07:24

   Hej Lisbeth

   Jeg har ikke nogen Tapet-guide desværre, men det vil jeg da overveje, det ville være en god idé at lave. Jeg blogger for Beckers Farvecenter, og her skriver jeg dagligt om maling og tapet – i et indlæg lagde jeg en video op om at sætte tapet op, den er godt nok svensk, men tjek den her: http://coloramaboligdromme.com/2014/12/09/sadan-tapetsere-du-se-videoen/

   Hvis du mangler lidt tapet kan du evt. starte lidt længere inde på væggen, så der kommer en kant i hver side. MEN jeg synes nøje du skal overveje, om du ikke skal investere i to ruller, jeg tror du vil ærger dig på sigt. Forhør dig hos dine veninder om de måske har lyst til at være med på en rulle – måske bliver de også inspireret til at tapetsere med det tapet og mangler også en rulle – You never know:-) – Er det by Lassens tapet fra indlægget her du vil købe? Det kan du helt sikkert finde købere til. Man kan også høre butikken hvor man køber tapetet om de har rester liggende.

   Man kan sagtens tapetsere bag en seng, så det ligner en sengegavl, men hvor vellykket udtrykke bliver afhænger af mønstret. Er det er meget mønstret tapet kan det bliver rodet i udtrykket, jeg ville foretrække ensfarvet tapet hvis det skulle gøre det ud for en sengegavl. Alternativt kan du tapetsere bag sengen og helt op til loftet.

   Håber det hjalp lidt.

   Kh. Malene

   • Reply
    Lisbeth Glud
    maj 24, 2015 at 16:44

    Kære Malene!
    Tusind tak for dit konstruktive og inspirerende svar.
    Ja, det er det smukke tapet fra by Lassen jeg har i tankerne – ikke som en sengegavl – men bag ved på hele væggen.
    Og jeg tror du har ret i, at det skal dække hele væggen. Det andet bliver noget roderi.
    Jeg vil prøve at finde nogen at dele med; ærgerligt at jeg bare mangler mindre end ½ bane i at have nok i 1 rulle 🙂

    Endnu en gang tak – for din altid inspirerende blog og fortsat god pinse.

Leave a Reply