Bæredygtigt design Soveværelse (Bedroom)

Auping – et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes

Auping - et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
En kølig februar morgen mødtes jeg her i København med Aupings CEO Aart Ross til en snak om bæredygtighed, sengekvalitet og historie i det familieejede firma. Aart var fløjet her til Danmark for at fortælle om firmaets vision, og det store arbejde der ligger bag Aupings nylige certificering som verdens første sengeproducent med et Cradle to Cradle Silver Certifikat*.

Historien
Auping har været ensbetydende med høj kvalitet lige siden slutningen af det 19. århundrede. Hvis du spørger rundt blandt din familie og omgangskreds, så er der højst sandsynligt nogle (eller nogles forældre eller bedsteforældre), der sover i Auping-senge.

Aupings historie startede helt tilbage i 1888, da smeden Johannes Auping fik til opgave at udvikle en mere hygiejnisk seng til det lokale hospital. Han udviklede da prototypen på den kendte Auping-sengebund: spiralformede jerntråde monteret på en jernramme, som basalt set er sådan Aupings sengebunde også i dag ser ud.

Firstmovers
Auping fik hurtigt stor succes med Business-to-Business handel i Holland, da kvaliteten af sengene rygtedes gennem landet. Efterhånden blev efterspørgslen fra ‘almindelige mennesker’ dog så høj, at firmaet efter 2. Verdenskrig startede produktion af sengene til den almene forbruger også. Henover midten af det 20. århundrede udviklede Auping verdens første justerbare seng (i 1961), samt flere meget populære sengemodeller, blandt andet også modellen Auronde, som stadig er en efterspurgt model den dag idag!
Auping - et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
Aupings Auronde-seng

Kvalitet på alle niveauer
Så niveauet for både design og kvalitet er ultrahøjt og langtidsholdbart hos Auping. Kvalitet, godt design, god søvn (ikke mindst!) – Egenskaber, der ligger dybt i det familieejede firmas DNA. Seneste skridt for Auping har så været at tage skridtet fra “almindelig god kvalitet” til bæredygtig kvalitet, og i 2011 blev Auping således, som den første sengeproducent i verden, certificeret med et *Cradle to Cradle Silver Certifikat.

*Cradle to Cradle-certificeringen betyder, at man ikke længere smider væk, men at affald fungerer som et råmateriale til nye produkter og der forekommer en endeløs cyklus af materialer. Cradle to Cradle-materialer er enten fuldt biologisk nedbrydelige eller 100% genanvendelige. Auping bruger kun ansvarlige og sikre produktionsmetoder og materialer (vandbaseret maling, CFC-fri skum og PEFC tømmer). Og alle virksomhedens madrasser, plane sengebunde og modelen Essential er mærket med et Cradle to Cradle Silver-certifikat.

Skridtet mod bæredygtig produktion
Et stort skridt, kan man måske synes, men for Auping var det helt naturligt at gå denne vej, da firmaets kvalitetssikring af materialer allerede var så utroligt høj, så udgangspunktet kunne ikke være bedre, fortæller Aart Roos.

Aart er meget passioneret omkring hele bæredygtighedsprincippet, og arbejdet med at få omlagt vores produktion og forbrug fra lineært (brug og smid væk) til cirkulært (genbrug og Cradle to Cradle), og har også, inden han indtrådte som CEO hos Auping, arbejdet med grønne initiativer hos andre store firmaer, bl.a. Whirlpool og IKEA. Hos Auping arbejder han, sammen med Auping-familien, på at få opbygget en 100% cirkulær forretningsmodel – og det er indtil videre blevet belønnet med Silver status i Cradle to Cradle’s certificeringssystem. Visionen er at opnå en Gold Certification i 2020.
Auping - et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
Aupings CEO Aart Ross (tv) får udleveret Cradle to Cradle certifikatet af Cradle to Cradle-ideens stifter Michael Braungart

Miljø- og foretningsmæssig god mening
Men “It’s not about the label!” (Cradle to Cradle, red.), pointerer Aart. “Det handler også om, at når man vælger at gå den vej, så ændrer det også firmaet. Det giver forretningsmæssig god mening! Drivet mod at opnå et firma med Cradle to Cradle (C2C) certificering tvinger folks innovation og kreativitet op i højeste gear. Man er, som firma, åbent for input fra mange forskellige netværk – og hele processen inspirerer folk utroligt meget. Derudover tiltrækker det talenter indenfor branchen, og ikke mindst så kan de mærke at det bringer passion og flow til de ansatte på alle niveauer i firmaet”, fortæller Aart.

Auping har i januar 2015 netop færdiggjort en ny, større, samlet fabrik (istedet for 3 decentraliserede), hvor bæredygtighed er tænkt ind på alle niveauer. Blandt andet er fabrikkens energiforbrug nedbragt med 90% (!!), og elektricitetsforbruget er faldet 35% – og her arbejdes på at finde en sol- og vindenergi-løsning, så de kan blive selvforsynende. Generelt er ambitionen at Auping skal være 100% uafhængig af eksterne energikilder, fortæller Aart.

Her kan du se en timelapse film over bygningen af den nye fabrik:

Madrasser recycles til nyt
Materialerne i Aupings produktion skal så vidt muligt være “Positively Defined Materials”, og her komme genbrug af materialer ind i stor stil. Både under produktionen, men også efter! En af de ting, Auping har gjort af bæredygtighedshensyn, er nemlig at opsætte et system til afhentning og genbrug af brugte madrasser: “Auping Take Back System“. Ikke bare Aupings egne madrasser, men også din gamle madras, når du har købt en ny seng hos Auping. Madrasserne indsamles af en entreprenør, der skiller de gamle madrasser, og sælger brugbare dele tilbage til Auping, eller til andre firmaer. I Danmark mangler der dog stadig en entreprenør, der har lyst til at starte et sådant firma op, så madrasser indsamlet i Danmark køres pt. til Holland (hvilket jo ikke er så bæredygtigt endda). Så på sit besøg her i København, var det også på Aart Ross’ agenda at skabe kontakt til mulige samarbejdspartnere her i landet.

Den store passion og entusiasme hos Aart Ross er utroligt smittende, og vi her på Boligcious er ikke i tvivl om at Auping nok skal nå deres mål om både at blive Cradle to Cradle Gold-certificerede, samt at blive 100% selvforsynende på energifronten. Det bliver spændende at følge udviklingen, og se hvor meget Aupings eksempel vil smitte af på den øvrige del af møbelbranchen (samt selvfølgelig generelt).

Auping - et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
En seng, der er en investering i både kvalitet og miljø
Så hvis du har tænkt at en Auping seng er lidt i den dyre ende af skalaen – så husk, at ikke alene investerer du i en kvalitetsseng, udviklet 100% med tanke på den gode søvn, du investerer samtidig også i en udvikling mod en mere bæredygtig fremtid!

Du kan se Aupings senge hér

Auping – et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
Artikel
Auping – et firma hvor bæredygtighed og kvalitet mødes
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Heidi Hallingstad Cousin
  marts 16, 2015 at 12:38

  Rigtig godt indlæg, Maria – en fornøjelse at læse og dejligt at I dykker lidt dybere ned i emnet bæredygtighed 🙂

  • Reply
   Maria Fynsk Norup
   marts 19, 2015 at 12:56

   Tusind tak Heidi!! Det er jeg rigtig glad for at du synes 🙂 Aart Ross var en meget spændende mand at tale med – så meget passion for bæredygtighed er beundringsværdigt hos en topleder!
   KH Maria

Leave a Reply