VÆRD AT BESØGE

Flora Danica: kunst og videnskab – ny udstilling i København

Flora Danica: kunst og videnskab - ny udstilling i København

Originaltryk fra Flora Danica. Fotokilde: Statens Naturhistoriske Museum

Mangler du en idé til påskeferiens aktiviteter?
Her er et godt bud hvor du både får noget smukt at se på, og kan blive klogere på et berømt stykke danmarkshistorie.

Flora Danica: kunst og videnskab
Det begyndte med multebær. Siden hen blev tusindvis af blomster, alger og svampe tegnet og trykt til en storslået bog om Danmarks vilde planter: Flora Danica. En ny udstilling på Statens Naturhistoriske Museum (SNM) fortæller historien om et af verdens mest ambitiøse værker om planternes rige – et ægte oplysningsprojekt fra 1700-tallet, der var 123 år undervejs. Oplev de originale kobbertryk side om side med samtidskunstneres nyfortolkninger af Flora Danica i en udstilling, hvor kunst og videnskab mødes.

Hør medarbejdere på SNM fortælle om udstillingen – både om de traditionelle Flora Danica værker, og de spændende nyfortolkninger:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dUSTzCT4mx4&w=560&h=315]

Flora Danica: kunst og videnskab - ny udstilling i KøbenhavnPlanter på porcelæn
De fleste forbinder navnet ”Flora Danica” med det kongelige porcelænsstel af samme navn. Den første version af stellet blev bestilt i 1790, og i begyndelsen blev bogværkets tavler overført direkte. Planten blev malet i naturlig størrelse, og på bagsiden var både tavlenummer og plantens navn noteret. Produktionen af stellet gik efterhånden i stå, men blev genoptaget i 1862. Nu kom værkets æstetik i fokus, og svampe, mosser og alger blev dømt ude. I dag produceres stellet fortsat af Royal Copenhagen, og de mindre kønne arter har fået en renæssance.
Flora Danica er et af verdens fornemste, mest prestigefyldte og eksklusive porcelænsstel. Det blev skabt som en gave fra kongelige til kongelige, og bruges den dag i dag stadig af konger og dronninger, prinser og prinsesser.

Inspiration og fortolkning
Flora Danica har gennem tiden været en kilde til inspiration for både designere og kunstnere. Allerede omkring år 1800 fik planterne en dekorativ rolle på det kongelige porcelæn, og i nyere tid har de også fundet vej ind i kunstens verden. Cobrakunstneren Pierre Alechinsky bearbejdede i 1980’erne de sort-hvide tryk, og i 00’erne skabte Peter Holst Henckel værket ”Flora Danica III”.

Her i marts 2013 har Statens Naturhistoriske Museum indgået et samarbejde med kobbertrykkeren Niels Borch og en række danske kunstnere, der hver især har udvalgt en eller flere illustrationer fra Flora Danica som forlæg for nyfortolkninger af værket.

Flora Danica: kunst og videnskab - ny udstilling i København

Niels Borch Jensen diskuterer tryk med Tal R. Fotokilde: Statens Naturhistoriske Museum

De danske kunstnere, der har produceret nyfortolkninger af Flora Danica til udstillingen på SNM er:
• John Kørner
• Tal R
• Per Kirkeby
• Marianne Grønnow
• Lise Blomberg Andersen
• Danh Vo
• Trine Søndergaard og Nicolai Howalt
• Morten Schelde
• Erik A. Frandsen
• Peter Holst Henckel

Se Tal R arbejde med de nye tryk, og fortælle om sin deltagelse i projektet:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=KNxhlb8rGkk&w=560&h=315]

På denne side kan du se videoer med alle de deltagende kunstnere.

Flora Danica: kunst og videnskab - ny udstilling i København

Kunstneren Marianne Grønnow med nogle af sine nye tryk til Flora Danica udstillingen. Fotokilde: Statens Naturhistoriske Museum

Besøg udstillingen:
Hvor: Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K
Åbningstider: Tirsdag -søndag kl. 10-16. Mandag lukket.
Entré: 40 kr. for voksne og 25 kr. for børn
Hjemmeside: geologi.snm.ku.dk/udstillinger/flora_danica/

Flora Danica: Art meets science
Do you need something interesting to do during the Easter Holiday?
Then look no further! Go visit the new Flora Danica exhibition at the Natural History Museum of Denmark – here your aesthetic sense will be satisfied, and you’ll be able to learn about a famous piece of Danish history.

Flora Danica: kunst og videnskab – ny udstilling i København
Artikel
Flora Danica: kunst og videnskab – ny udstilling i København
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply