Produkt og design (Interior design)

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

Den aller første stand jeg besøgte på Formland, var Lucie Kaas og det var den perfekte start på mit messebesøg. Jeg fik en lang og spændende snak med Esben Gravlev Rasmussen som står bag firmaet, og jeg må indrømme, at han gjorde det største indtryk på mig denne søndag.

Lucie Kaas står bag relanceringen af skandinavisk design fra 1950’erne til 1970’erne. Her finder vi design af Gunnar Flørning, Arne Clausen og af Esben selv.

Esben er tydeligt passioneret omkring det han laver, og der var så meget story telling i ham og de design han repræsenterer. Gode historier knyttet til hvert enkelt design, -se det er noget vi kan lide. Besøg Lucie Kaas’ website og læs de fantastiske historier som er knyttet til disse design, det er god læsning.

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

Træfigurerne er designet af Gunnar Flørning, som på trods af at stå bag nogle af de største succeser inden for trækunst, er relativt ukendt for de fleste danskere. Katten blev bl.a. brugt til prisoverrækkelser af teatergruppen Thalia. Skuespillere som Dirch Passer, Ghita Nørby og Bodil Steen har modtaget katten ved prisoverrækkelser. Den dejlige elefant er designet i tæt samarbejde med Harry Vedøe, som også har illustreret tegninger til Benny Andersens børnebøger. Spurven blev designet på Gunnar Flørnings fabrik i København. Inspireret af de små gråspurve der stolt med fremskudt brystkasse altid var at finde omkring fabrikkens vinduer.

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

“BORDFOLK”, fantastisk navn til denne flok fine æggebægere, som blev relanceret i år. æggebægerne er fra 60’erne, men hovedparten har Esben selv designet, og der kommer flere til. I kollektionen er også nogle af de originale Bordfolk.

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

De fine klodser er inspireret af gamle bindingsværkhuse. Det er Esben selv, som har designet byggeklodserne. Han fortalte mig, at han havde branden i København tilbage i 1728 i tankerne da han designede klodserne her. Med klodserne kan man bygge københavns huse op igen, skøn historie!

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012

Den norske kunstner Arne Clausen (1923-1977) står bag en af skandinaviens helt store design succeser fra 60’erne. Stellet med det ikoniske mønster, blev produceret af det norske firma Cathrineholm, og det var det, som gav virksomheden internationalt gennembrud.

Fell in love with Lucie Kaas at the Formland Fair 2012

The very first stand I visited at the fair was Lucie Kaas and it was the perfect start to my trade fair visit. I had a long and interesting conversation with Esben Gravlev Rasmussen who is behind the company Lucis Kaas, and I must admit, he made a big impression on me this Sunday.

Lucie Kaas is behind the relaunch of Scandinavian design from the 1950s to the 1970s. Designers as by Gunnar Flørning, Arne Clausen and Esben himself, is to find in Lucie Kaas’ collection.

Esben is clearly passionate about his work and he had so many good stories to tell about the designs he represents. Good stories associated with each design, see that’s something we like.

Pictures from the top: Wooden figures designed by Gunnar Flørning which, despite being behind some of the biggest successes in the wooden art, is relatively unknown to most Danes. The cat was particular used for award ceremonies of the Thalia theater group. Big danish actors as Dirch Passer, Ghita Nørby and Bodil Steen has received the cat at the award ceremonies. The lovely elephant is designed in close collaboration with Harry Vedøe which also has illustrated drawings for Benny Andersen’s children’s books. The sparrow was designed in Gunnar Flørnings factory in Copenhagen. Inspired by the little sparrows who proudly with protruding chest always was to find around the factory windows.

TABLE PEOPLE is a fantastic name for this group of fine egg cups which was relaunched this year. The egg cups is from the 60s, but most theese is designed by  Esben himself. In the collection you will also finde some of the original table People.

These fine blocks are inspired by old timbered houses. It’s Esben himself, who designed the building blocks. He told me that he was inspired by the big fire in Copenhagen back in 1728, and with these blocks it’s possible to rebuild Copenhagen… what great story!

The Norwegian artist Arne Clausen (1923-1977) stands behind one of Scandinavia’s greatest design successes of the ’60s. The  bowls with the iconic pattern was produced by the Norwegian firm Cathrine Holm, and it was this pattern which provided the company an international breakthrough.

Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012
Artikel
Forelskede mig i Luice Kaas på FORMLAND 2012
Beskrivelse
Den aller første stand jeg besøgte på Formland, var Lucie Kaas og det var den perfekte start på mit messebesøg. Jeg fik en lang og spændende
Forfatter
Boligcious

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Julian
    august 17, 2012 at 12:19

    I needed to compose you this bit of remark to finally give thanks once again for all the superb information you have contributed here. It is surprisingly generous with you to make openly precisely what numerous people might have sold as an ebook in order to make some dough on their own, certainly seeing that you could have done it in case you desired. These tricks also worked as the great way to understand that many people have the same eagerness the same as my personal own to figure out a good deal more pertaining to this condition. I am certain there are several more pleasant sessions in the future for individuals who read carefully your site.

Leave a Reply